Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach

Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach Fot. Klaudia Gajda, Sebastian Nems

W poniedziałek, 20 września w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach odbył się II Ogólnopolski Konkurs „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych". Rywalizowały dwie drużyny – młodzież z Dobryszyc oraz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.

Celem konkursu „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych” jest popularyzacja konsumpcji oraz zwiększenie świadomości na temat zbóż prastarych takich jak np. : samopsza, płaskurka, orkisz, jak również pszenica i żyto.

- Chcemy by młodzież poznała jakie są w tej chwili światowe trendy w dietetyce i w konsumowaniu zbóż. Zboża są podstawowym pokarmem dla człowieka od wieków. W związku z tym założyliśmy, że młodzież nie tylko z tych zbóż powinna wypiekać chleb ale też by je komponowała do dań kulinarnych. Można zamienić ryż na zboże, które w postaci ugotowanej może być dodawane jako dodatek do zup czy drugich dań - mówił Czesława Meusa ze Stowarzyszenia Polska Ekologia

Uczestnicy pierwszej kategorii PIEKARZE, mieli za zadanie przygotować dwa chleby w dowolnej formie oraz bułki. Zadaniem w drugiej kategorii KUCHARZE było wykonanie zupy, dania głównego oraz deseru.

Uczniowie wykonywali zadania pod okiem Pana Czesława Meusa ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Zwycięzcy konkursu dostaną się do finału – ten zorganizowany będzie w województwie podlaskim w drugiej połowie października.

Szersza relacja wideo z konkursu w piątkowym (24 września) serwisie Flesz.

Zasubskrybuj nasz kanał na YT, aby nie przegapić nowych odcinków!

Więcej o:
Konkurs Szkoła Dobryszyce Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach Zboża pradawne Konkurs zboża pradawne
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE