Staropolski bigos z dziczyzną - to potrawa, którą na ogólnopolski konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” przygotowały panie z KGW „Makowe Panienki” z Kietlina. Chociaż panie nie zdobyły miejsca na podium, to członkowie jury wielokrotnie podkreślali, że smak bigosu jest wyśmienity, a sposób podania zachwyca. Wydarzenie odbyło się w minioną niedzielę podczas 16. Dni Gorzkowic.
„Makowe Panienki” w „Bitwie Regionów” wzięły udział po raz trzeci. Tym razem postawiły na staropolski bigos z dziczyzną.
- Produkty, które wykorzystałyśmy do przygotowania potrawy pochodziły z naszych polskich pól i lasów. Z kietlińskich pól pochodziły warzywa i zioła, z przedborskich lasów pochodziła dziczyzna wykorzystana do bigosu. Jeleń, sarna, dzik – królowały w naszym bigosie – wyjaśnia Bożena Dobrzańska z „Makowych Panienek”.
Jury konkursowe pod przewodnictwem Dominika Wróblewskiego podkreślało, że bigos przygotowany przez „Makowe Panienki” zachwyca smakiem. Szef kuchni zwrócił uwagę na jego wytrawność oraz sposób podania.
(info: UG Radomsko)