Jaki blat do kuchni?

Jaki blat do kuchni?

Blat jest jednym z najważniejszych elementów nowoczesnej kuchni. Ten najlepszy powinien być nie tylko funkcjonalny, trwały i odporny na uszkodzenia, ale także estetycznie wykonany. Jaki blat najlepiej sprawdzi się we współczesnej kuchni? Podpowiadamy.

Współczesne kuchnie to prawdziwe dzieła sztuki — starannie zaprojektowane, wyposażone w nowoczesne sprzęty, nawiązujące do nowoczesnych trendów przykuwają uwagę nie tylko funkcjonalnością, ale także estetyką. Jednym z najważniejszych elementów dzisiejszych kuchni są z całą pewnością blaty. Jak wybrać ten, który najlepiej spełni potrzeby domowników?

Jak wybrać blat kuchenny?

Ogrom dostępnych na rynku blatów kuchennych może przyprawić o istny zawrót głowy. Zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie urządzałeś własnego M, wybór tego jedynego może być źródłem nie lada dylematu. W zależności od wymarzonej wizji, potrzeb i oczekiwań domowników oraz aktualnej aranżacji wnętrza, możesz sięgnąć po blat wykonany z drewna, blat ceramiczny, blat laminowany, blat z kamienia lub blat ze spieku kwarcowe. To właśnie te ostatnie cieszą się obecnie ogromnym powodzeniem. Wszystko z powodu ich unikalnych zalet. Czym są spieki kwarcowe i dlaczego świetnie nadają się do produkcji blatów kuchennych?

Czym są spieki kwarcowe?

Spieki kwarcowe to trwałe, odporne na uszkodzenia materiały aranżacyjne, przybierające formę wieloformatowych płyt. Powstają z naturalnych składników mineralnych — piasku kwarcowego, skał granitowych, iłów łupkowych i ceramicznych pigmentów w procesie wypiekania w ogromnych hybrydowych piecach. Mogą przybierać odmienne grubości, co zapewnia im niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne. Spieki świetnie sprawdzają się nie tylko jako materiał na blaty. Są także znakomitymi okładzinami szafek kuchennych, schodów, parapetów, kominków, a nawet balkonów. Możliwość dowolnego przycinania płyt umożliwia wykonanie nie tylko standardowych projektów, ale również tych najbardziej oryginalnych, np. stworzenie blatu i zlewu z identycznego materiału.

Blaty ze spieków kwarcowych — dlaczego warto?

Blaty ze spisków kwarcowych mają ogrom unikalnych zalet. Wśród nich m.in.:

  • oporność na uszkodzenia i zarysowania. Blaty kuchenne to powierzchnie narażone na wysoką eksploatację. Sięgając po spieki, zachowasz pewność, że nie będą nosić śladów użytkowania. Nawet wiele lat po zakupie;
  • właściwości antybakteryjne. Spieki kwarcowe wyposażone w antybakteryjną powłokę eliminują rozwój pleśni i grzybów. W kuchni, podczas kontaktu blatu z żywnością, ma to ogromne znaczenie;
  • niewielka nasiąkalność. Dzięki minimalnej nasiąkliwości blaty ze spieków nie chłoną płynów. Niestraszna im więc rozlana kawa, woda czy wino;
  • łatwość czyszczenia. Blaty ze spieków są wygodne w użytkowaniu i łatwe w czyszczeniu. Ich powierzchnię z powodzeniem oczyścić używając wilgotnej ściereczki (opcjonalnie — z dodatkiem detergentu);
  • łatwość montażu. Aby zamontować blat ze spieku, nie musisz wzmacniać struktury szafek ani używać profesjonalnych narzędzi. Z powodzeniem wystarczy dobry klej montażowy o wysokich parametrach w zakresie przyczepności.

Źródło: https://www.e-stone.pl/oferta/blaty-kuchenne/

Więcej o:
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE