Dieta bogata w antyoksydanty

Dieta bogata w antyoksydanty

Głównym zadaniem antyoksydantów jest zwalczanie stresu oksydacyjnego. Rola antyoksydantów polega na spowolnieniu utlenienia się przeróżnych substancji. Organizm ludzki jest narażony na wzrost produkcji wolnych rodników między innymi poprzez palenie papierosów, stres, promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska czy nadmierną aktywność fizyczną.

Naturalne przeciwutleniacze:
- selen,
- cynk,
- witamina E,
- witamina A,
- witamina C,
- karoteny,
- polifenole, szczególnie flawonoidy,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Produkty bogate w antyoksydanty:

Orzechy brazylijskie – bogate w selen, przyspieszają wytwarzanie przez nasz organizm naturalnych antyoksydantów,
Czerwone wino- źródło polifenoli, zwanych "źródłem młodości”,
Jagody acai- bogate źródło antyoksydantów, opóźniają proces starzenia, a także mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych,
Truskawki- zawierają antyoksydanty takie jak antocyjany, witamina C, fizetyna- flawonoid poprawiający pamięć,
Jagody- poprawiają zdolności kognitywne oraz pamięć, zapobiegają skutkom starzenia się mózgu oraz pomagają zwalczyć stany zapalne,
Nasiona chia- antocyjany zawarte w nasionach chia, przyczyniają się do poprawy witalności oraz wspomagają zachowanie jak najdłużej pięknego wyglądu,
Zielona herbata – zawiera katechiny, które pomagają zapobiegać zachorowaniu na nowotwory,
Granat- niweluje szkody wyrządzone przez słońce, zmniejsza oznaki starzenia oraz przyczynia się do zwalczania stanów zapalnych,
Ziarna słonecznika- główne źródło witaminy E, pomagające zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, zwiększać odporność naszego organizmu, a także zapobiegać chorobom serca,
Łosoś- bogate źródło astaksantyny, szczególnie bogaty w astaksantyny jest łosoś dziki. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia organizmu,
Jagody goji- zawierają takie antyoksydanty jak: luteina, zeaksantyna, czy beta-karoten. Wspierają nasz wzrok, opóźniają starzenie, wspomagają produkcję hormonu wzrostu,
Buraki- zawarta w nich betaina wspomaga zwalczyć stany zapalne,
Kakao - jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, które wpływa na naszą pamięć, pomaga zwalczyć choroby dziąseł

Zasady zdrowej diety, która jest bogata w antyoksydanty:
- unikaj żywności typu Fast-food,
- spożywaj 3-5 posiłków dziennie,
- pij 1,5 litra dziennie wody niegazowanej,
- spożywaj regularnie gorzką czekoladę, kakao,
- ogranicz smażenie oraz pieczenie w tłuszczu, pamiętaj o gotowaniu lub pieczeniu bez tłuszczu,
- spożywaj oleje roślinne nierafinowane takie jak np. olej lniany,
-spożywaj orzechy, pestki oraz nasiona zamiast słodyczy,
- do każdego posiłku dodawaj warzywa lub owoce, przynajmniej 400 g dziennie,
- regularnie uprawiaj aktywność fizyczną,
- przynajmniej raz w tygodniu spożywaj ryby oraz nasiona roślin strączkowych,                                               

Lato jest idealną porą, aby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin. Warzyw i owoców mamy pod dostatkiem, więc urozmaicajmy naszą dietę, aby na talerzu było kolorowo. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wizyta u dietetyka, który podpowie nam jak łączyć pożywienie, aby dostarczyć nam wszystkie niezbędne witaminy oraz antyoksydanty. Bardzo fajnym i nowoczesnym rozwiązaniem jest platforma Kcalmar.com oraz Kcalmar.pro, gdzie znajdują się dietetycy z Warszawy, z którymi możemy umówić się na wizytę w dogodnym dla nas terminie bez wychodzenia z domu. Oczywiście baza dietetyków nie jest ograniczona, możemy znaleźć tam dietetyków z całej Polski.

Na koniec zamieszczamy przepis na:

Koktajl z jagodami goji

Składniki:
- szklanka mleka migdałowego,
- jagody goji 250g,
- średnia sztuka owocu kaki ,
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej,

Przygotowanie:Opłucz kaszę gryczaną i namocz na 12 godzin.Przez zmiksowaniem namocz jagody goji na 15 minut.Obierz kaki, następnie zmiksuj wszystkie składniki razem. Możesz udekorować koktajl jagodami goji kaszą.

Smacznego.

Więcej o:
dieta
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE