Bakterie grupy coli w wodociągu „Przerąb”! Woda warunkowo zdatna do spożycia po przegotowaniu

Bakterie grupy coli w wodociągu „Przerąb”! Woda warunkowo zdatna do spożycia po przegotowaniu Fot. pixabay.com

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w badaniach jakości wody z urządzenia wodociągowego Przerąb zaopatrującego miejscowości: Bartodzieje, Borki, Granice, Huta Przerębska, Kalinki, Kolonia Przerębska, Korytno, Krery, Masłowice, Ochotnik, Przerąb, Tworowice, Wola Przerębska w powiecie radomszczańskim stwierdzono bakterie grupy coli.

Woda jest warunkowo zdatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294).

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłogi) i spłukiwania toalet.

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

Więcej o:
powiat radomszczański sanepid radomsko bakterie z grupy coli woda wodociąg przerąb
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE