Predyspozycje do alkoholizmu

Predyspozycje do alkoholizmu Fot. Klinika Wolmed

Dlaczego niektórzy ludzie tak łatwo uzależniają się od alkoholu a inni, chociaż piją tyle samo, już nie. Jakie mechanizmy rządzą powstaniem uzależnienia? Na te pytania odpowiada dr n. med. Sławomir Wolniak - ordynator Kliniki Psychiatrycznej i Terapii Uzależnień „Wolmed” w Dubiu k. Bełchatowa.

Sposoby popadania w uzależnienie

Badania specjalistów wskazują, że ludzie uzależniają się na 3 różne sposoby. Jest tzw. „męski” typ picia, „żeński” oraz „mieszany”. W typie męskim uzależniają się już ludzie młodzi, pijąc bardzo wcześnie, od 16. roku życia. Jest to często dziedziczone z ojca na syna.

- Osoby te mają skłonności do alkoholizmu, co wiąże się z tym, że alkohol towarzyszy im przez wiele lat życia i stosunkowo późno zaczynają leczyć uzależnienie. Takie picie jest toksyczne po kilkunastu, a nawet 20. kilku latach. W typie żeńskim, w którym uzależniają się i kobiety i mężczyźni – do uzależnienia dochodzi już po kilku latach picia. Nawet po 5-7 latach obserwujemy takie zmiany w organizmie, jak w typie męskim po ponad 20. latach. Dlatego też kobiety, z powodu odmiennej budowy ciała, w którym jest mniej wody, a więcej tłuszczu, uzależniają się szybciej. Zresztą, do szybszego uzależnienia kobiet predestynują także hormony – estrogeny – wyjaśnia Sławomir Wolniak, ordynator Kliniki Psychiatrycznej i Terapii Uzależnień „Wolmed”.

Różna tolerancja na alkohol

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każda ilość alkoholu wypijana przez osoby, które mają zmniejszone wytwarzanie dehydrogenazy, może prowadzić do uzależnienia. Ta substancja ma określoną ilość "obrotów" w organizmie, a produkty przemiany alkoholu, to aldehyd octowy, który powoduje zakwaszenie organizmu i toksyczne działanie na mózg człowieka.

W przypadku uzależnienia ważna też jest indywidualna tolerancję na alkohol. W każdym niemal przypadku trzeba mówić o skłonnościach osobistych, predyspozycjach genetycznych środowiskowych i stanie organizmu, występujących chorobach somatycznych, co też predysponuje do skłonności picia mniejszej bądź większej ilości alkoholu.

- Alkohol jest substancją, która powoduje wytwarzanie dopaminy i nawet dwukrotne zwiększanie ilości endorfin. Zwane są hormonami szczęścia, dają poczucie zadowolenia, ale w tym przypadku, zamiast być wytwarzane np. przez aktywność fizyczną, powstają dzięki sztucznym stymulantom. Osoby uzależnione często mają niskie poczucie własnej wartości, a pijąc alkohol, dodają sobie animuszu, energii, pewności siebie. Robią to regularnie, z czasem zwiększa się ich tolerancja na alkohol i w ten sposób uzależniają się. Niedobór serotoniny (również hormonu szczęścia) może też wpływać na szybsze uzależnienie od alkoholu, ponieważ w pewien sposób dla osoby pijącej stanowi pewien rodzaj lekarstwa, pobudzając układ nagrody – tłumaczy Sławomir Wolniak.

* Powyższa porada jest sugestią i nie zastępuje wizyty u specjalisty. W przypadku problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Tekst powstał we współpracy z kliniką „Wolmed”.

Klinika „Wolmed”
Dubie 1A
97-420 Szczerców
www.wolmed.pl

Więcej o:
alkoholizm klinika wolmed sławomir wolniak
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE