PET, PS i PP, czyli z czego powstają opakowania, które wkładamy do koszyka?

PET, PS i PP, czyli z czego powstają opakowania, które wkładamy do koszyka?

Lody, mleko, woda, serek czy jogurty to produkty, które najczęściej kupujemy w plastiku. Tworzywo sztuczne zrewolucjonizowało branżę spożywczą i jak do tej pory nie znalazło godnego następcy. Materiały powstałe na bazie polimerów charakteryzują się jednak różnymi właściwościami. Co oznaczają skróty PP czy PS? Wyjaśniamy!

Zalety opakowań z tworzyw sztucznych

Trudno wyobrazić sobie powrót do czasów sprzed epoki PET i PP. Opakowania z plastiku nie tylko chronią produkt w drodze od producenta do konsumenta, ale także przedłużają jego trwałość. Są odporne na działanie czynników zewnętrznych, a przy tym lekkie, trwałe i funkcjonalne. Plastik może zostać przetworzony i ponownie wykorzystany, ale musi trafić do odpowiedniego kosza na odpady. I to jest zadanie dla nas wszystkich: producentów i konsumentów.

Znaki identyfikujące materiał opakowaniowy

Każde opakowanie, które trafia na rynek, musi zostać odpowiednio oznakowane. Jeśli weźmiesz do ręki plastikową butelkę z wodą, na etykiecie zobaczysz trzy strzałki układające się w trójkąt, w środku cyfrę 1, a pod spodem napis: PET. Jeżeli obrócisz do góry dnem kubeczek popularnego serka lub plastikową butelkę do mleka dla niemowlaka zobaczysz cyfrę 5 i napis PP.

Co oznaczają te skróty?

• PET (1) – politereftalan eftylenu. Wykonuje się z niego m.in. butelki plastikowe, naczynia jednorazowe, ale także urządzenia elektryczne czy sprzęt sportowy. Tworzywo to charakteryzuje się wyjątkową trwałością, jest odporne na działanie czynników atmosferycznych czy chemicznych. Choć PET nie jest biodegradowalny, może zostać ponownie przetworzony. Popularne marki odzieżowe dają butelkom drugie życie w postaci odzieży czy obuwia.
• HDPE (2) – polietylen. Materiał o wysokiej gęstości wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu do produkcji m.in. folii, opakowań czy butelek.
• PCV (3) – polichlorek winylu o dużej odporności mechanicznej i chemicznej. Powszechnie stosowany m.in. w branży opakowaniowej, budowlanej i farmaceutycznej.
• LDPE (4) – polietylen charakteryzujący się małą gęstością. Powszechnie wykorzystywany w przemyśle opakowaniowym.
• PP (5) – polipropylen. Bezbarwne i bezwonne tworzywo popularne w przemyśle spożywczym. Powstają z niego m.in. butelki, puszki czy opakowania foliowe. Polipropylen pod wpływem wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia można dowolnie kształtować.
• PS (6) – polistyren, materiał wykorzystywany m.in. do produkcji opakowań jednorazowych, tacek do mięsa czy zabezpieczania łatwo psujących się produktów.
• Inne (7) – do tej kategorii należy szkodliwy dla zdrowia bisfenol A (BPA). Opakowania z tym znakiem nie powinny być ponownie wykorzystywane i podgrzewane w kuchence mikrofalowej, ponieważ mogą wydzielać szkodliwe substancje.

Znak identyfikujący materiał powinien zostać umieszczony tak, by był dobrze widoczny (zazwyczaj na etykiecie lub na spodzie opakowania). To ważna informacja dla konsumenta. Dzięki temu klient wie, czy pojemnik, w którym znajduje się żywność, został wykonany z bezpiecznego materiału. Zaufany producent opakowań z tworzyw sztucznych (np. STARK Partner) to gwarancja bezpieczeństwa i wysokiej jakości.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE