Już w najbliższą niedzielę, 16 lipca 2023 r. Park Świętojański w Radomsku zamieni się w nadmorski kurort. To za sprawą imprezy promocyjno-edukacyjnej ph. „Wolin z rybą na talerzu”.
Wydarzenie organizowane jest przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków. Na uczestników imprezy będzie czekać wiele atrakcji. Zaplanowano m.in.: animacje dla dzieci, konkursy z nagrodami, pokazy kulinarne, degustacje, spotkania z dietetykiem, rybakiem oraz kucharzem. Nie zabraknie również muzyki na żywo.
Impreza rozpocznie się o godz. 12.00 i potrwa do 18.00. Wstęp wolny.
W programie m.in.:
- Livecooking na scenie - pokaz kulinarny na żywo
- Strefa degustacji - darmowa degustacja różnych potraw z ryb dla wszystkich uczestników festynu
- Strefa warsztatów kulinarnych - dwaj kucharze przyrządzają na oczach widzów po dwie potrawy z ryb, które potem widzowie degustują
- Silent Kino - pokaz programu „Atlas Ryb Polskich” z udziałem Pawła Orleańskiego i profesora Adama Tańskiego - opowieść o różnych gatunkach ryb poławianych w polskich wodach
- Edukacyjna strefa multimedialna - multimedialne puzzle i gry dla dzieci, prezentacja o zdrowych aspektach jedzenia ryb - dla dorosłych
- Konkursy z nagrodami - możliwość wypełnienie testu, za pozytywny wynik - możliwość odebrania gadżetu
- Setki gadżetów do zdobycia
Szczegółowy program dostępny jest na plakatach w fotogalerii.
- W ciekawy i nowoczesny sposób pokazujemy rodzicom i dzieciom, że nasza lokalna ryba jest smaczna i zdrowa. Ciekawe inspiracje kulinarne prezentowane przez zaproszonych kucharzy to możliwość przekonania się, że „Rybka w 10 minut” to nie tylko propozycja niedzielnego obiadu. Serdecznie zapraszam radomszczan w niedzielę do Parku Świętojańskiego – mówi Krzysztof Ciecióra, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-----
Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków od kilku lat realizuje projekt promocyjno-edukacyjny pod nazwą „Wolin z rybą na talerzu”.
Celem kampanii jest promocja spożywania ryb, pochodzących z lokalnych połowów oraz zwiększenie w odbiorcach świadomości na temat walorów smakowych i zdrowotnych potraw i przetworów z ryb, poławianych i wytwarzanych w regionie.
Zadaniem kampanii jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, tak aby częściej sięgali po potrawy z ryb, jako proste i łatwe do przygotowania oraz mieli większą świadomość faktu, że spożywanie ryb sprzyja aktywności i zdrowemu trybowi życia.